ဇာတ္ဆရာအလိုက် ဘ၀စံုလွတဲ႔ လူ႔ေလာကမွာ လိုအပ္ခ်က္ေတြ ျပည့္စံုႏိုင္ပါေစလို႔သာ ေတာင္းဆုေခၽြရင္း.......... ေစတနာမ်ားစြာျဖင္႔ သိသမွ်ကို ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္............

Wednesday, November 23, 2011

ေရေအးတစ္ခြက္………. ကင္ဆာ တစ္ဖက္………

                   
ကိုယ္ခႏၶာ အာဟာရအတြက္ လူသားတိုင္း အစာအာဟာရကို မွီ၀ဲၾကရတယ္။ ျမန္မာ႔ရိုးရာ မိသားစု ထမင္း၀ိုင္းေတြမွာေတာ႔ ထမင္းစားေရေသာက္္ဆိုတဲ့ စကားအတိုင္း ထမင္းစားၿပီးရင္ ေရေသာက္ေလ့ ရွိၾကပါသည္။ ထမင္းစားၿပီး ေရေသာက္တာဟာ အေၾကာင္းျပခ်က္မဟုတ္ပါဘူး။ လုပ္ေနက် အလုပ္တစ္ခုကို ၀တၱရားေက် ျပဳလုပ္လိုက္ျခင္းလည္း မဟုတ္ပါဘူး။ ထမင္းစားၿပီး ေရေအးတစ္ခြက္ကို ေသာက္လိုက္ရတဲ႔ စည္းစိမ္ဟာ ဘာနဲ႔မွ လဲမရတဲ႔ အရသာတစ္မ်ိဳးကို ခံစားရလို႔ပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ အဲဒီလို ေရေအးတစ္ခြက္ကို ထမင္းစားၿပီးတိုင္း ေသာက္လိုက္ျခင္းဟာ အခုေခတ္ က်န္းမာေရးရႈေထာင္႔မွ သံုးသပ္လွ်င္ ျပႆနာတစ္ရပ္ ျဖစ္လို႔လာပါၿပီ။  ထမင္းစားၿပီး ေရေသာက္ျခင္းဟာ ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔အတြက္ ရာခိုင္ႏႈန္းတခ်ိဳ႕ကို ရွာေတြ႕လာၾကတယ္။
အစာအာဟာရတမ်ိဳးမ်ိဳးကို မွီ၀ဲသံုးေဆာင္သည့္အခါ လူ႔ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ စြမ္းအင္ေတြကို ျပန္လည္ ျဖည့္စြမ္းေပးႏိုင္ဖို႔ပါပဲ။ ထိုသို႔ ကုန္ခမ္းသြားတဲ႔ အာဟာရ စြမ္းအင္ေတြကို ျဖည့္စြမ္းဖို႔အတြက္ စားေသာက္ေနခ်ိန္မွာလည္း လူကိုယ္ခႏၶာမွ စြမ္းအင္တမ်ိဳးကို အသံုးျပဳၿပီး အစားအေသာက္ကို လက္ခံစားေသာက္ရပါတယ္။ အဲဒီစြမ္းအင္ဟာ အစာကို ၀ါးၿပီး မ်ိဳခ်ႏိုင္ဖို႔ သြားရည္၊ အစာကို ၀ါးႏိုင္ဖို႔ လႈံ႔ေဆာ္မႈ၊ အစာလက္ခံႏိုင္ဖို႔အတြက္ စြမ္းအင္ အစရွိတာေတြကို တၿပိဳင္နက္တည္းမွ လုပ္ေဆာင္ရပါတယ္။ အစားအေသာက္ကို စတင္စားေသာက္ခ်ိန္မွ ၀မ္းထဲသုိ႔ ေရာက္သည့္တိုင္ေအာင္ စြမ္းအင္ အဆင္႔ဆင္႔ကို အသံုးျပဳခဲ႔ရသျဖင္႔ အစားႏွင္႔အတူ အပူဓာတ္အလံုအေလာက္ကိုပါ ထိန္းညွိၿပီး အသံုးျပဳရပါတယ္။ အလားတူ အစာစားၿပီးခ်ိန္တြင္ ၀မ္းထဲသို႔ ေရာက္လာေသာ အာဟာရစြမ္းအင္ အပူကို ၿငိမ္းေအးရန္ႏွင္႔ ခံတြင္းထဲမွ စားၾကြင္းစားက်န္မ်ားကို ရွင္းလင္းရန္၊ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ကို ေဆးေၾကာရန္ အလို႔ငွာ ဦးေႏွာက္၏ ညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း အရည္တမ်ိဳးမ်ိဳးကို မွီ၀ဲခ်င္စိတ္ေပါက္လာၾကပါတယ္။ အဲလို အခါမ်ိဳးမွာ ေရေအးတစ္ခြက္တစ္ သို႔မဟုတ္ အေအးတမ်ိဳးကို မွီ၀ဲတတ္ၾကပါတယ္။ အဲဒီလို မွီ၀ဲသည့္အခါ အစာထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ အပူစြမ္းအင္မ်ားသည္ ရုတ္တရက္ အေအးႏွင္႔ ထိေတြ႕လိုက္ရသည့္အတြက္ အစာထဲမွ အဆီတခ်ိဳ႕သည္ ခ်က္ခ်င္းပင္ အခဲအျဖစ္သို႔ အသြင္ေျပာင္းသြားတတ္သည္။ ထိုသို႔ ေအးခဲသြားေသာ အဆီမ်ားသည္ အစာေခ်ဖ်က္ရန္ အသင္႔ရွိေနေသာ အက္ဆစ္နဲ႔ေတြ႕ကာ အူနံရံမ်ားမွ စုပ္ယူျခင္းကို လ်င္ျမန္စြာ ခံရပါတယ္။ အေသြးထဲသုိ႔ ေရာက္သြားေသာ အဆီစုမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆုံုးေသာ ကုန္ၾကမ္းမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အစားအစာကို မွီ၀ဲၿပီးသည့္အခါတိုင္း ေရေႏြးၾကမ္း ပူပူေလးတစ္ခြက္ျဖစ္ျဖစ္၊ စြပ္ျပဳတ္ရည္ေလးျဖစ္ျဖစ္ ခပ္ေႏြးေႏြးအတိုင္းအတာေလး မွီ၀ဲသင္႔ပါတယ္။ အေတာ္အတင္႔ေသာ အခ်ိန္ေရာက္မွ ေရေသာက္ျခင္းျဖင္႔ ေရာဂါဘယကင္းေ၀းၿပီး က်န္းမာေသာ ဘ၀ကို  ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကေစရန္ ေရးသားအပ္ပါတယ္…….။

သားဦး
(၂၃.၁၁.၂၀၁၁၊ ဗုဒၶဟူးေန႔၊
နံနက္ ၆း၃၃ နာရီ)

No comments:

Post a Comment